Havstulpansvarning

Varning för havstulpaner

Havstulpanvarning i Östersjön

Få havstulpanvarningen gratis, direkt i din mobil. Sms:a havstulpan start till 711 20.

Vad är Havstulpanvarningen

Havstulpanvarningen är en kostnadsfri sms-tjänst som talar om när det är dags att tvätta båtbotten ren från bland annat havstulpaner.

I Östersjön sätter sig havstulpanerna fast under vissa perioder, vilket gör att det lätt att hålla båtbotten fri från havstulpaner bara du vet när det är dags att tvätta. Den första settlingsperioden brukar komma i mitten-slutet av juli och den andra i aug-sept. Havstulpanprojektet samlar information om när havstulpanerna sätter sig fast medhjälp av observatörer utmed Östersjökusten.

När det är högsommar (början av juli) kan båtägare själv känna efter på båtbotten om havstulpanerna finns där och om de är många. Med fingerspetsarna kan man känna på botten och om man då hittar ”många” det vill säga cirka 20 per kvadratdecimeter eller fler, är det definitivt dags att tvätta båten. När havstulpanerna slagit sig ner på botten så är de först små, mindre än 1 mm. De har då också tunna skal omkring sig. Man känner dem som tydliga små ”knottror”. De går lätt att tvätta bort med handen eller med en kraftig borste alternativt högtryckstvätt. Som båtägare kan man även besöka en båtbottentvätt.

När havstulpanvarningen skickats ut har du ca två veckor på dig att rengöra båten. Havstulpanen är under denna tid fortfarande enkel att tvätta bort.

Senaste kommentarer

25.09 | 11:27

Hej Tusen tack till alla grabbarna boys som hjälpte mig upp med båte...

17.09 | 10:24

Hej! Om någon som ligger på brygga 1 behöver låna annan plats nu när renove...

30.06 | 07:10

Tyvärr några som har haft ovälkommet besök i sina båtar! Glöm inte at...

29.06 | 08:35

Hej! Vill varna alla för stölder. Har haft påhälsning och blivit av med ...